info@eko-san.net  095 578 7837

Niskoenergetske kućeNiskoenergetske su kuće, kao što sam naziv kaže su kuće s niskom potrošnjom energije. Kod takvih kuća godišnja potrošnja energije za zagrijavanje prostora iznosi 15-50 kWh/m2.
 - Niskoenergetska kuća površine 150 m2 troši godišnje 2250 – 7500 kWh.

Pasivne kuće su one kuće gdje je godišnja potrošnja energije manja od 15 kWh/m2.
 - Pasivna kuća površine 150 m2 troši godišnje manje od 2250 kWh.

Sve zemlje EU, kao i Hrvatska, donijele su Zakon o štednji energije, prema kojem će sve kuće morati biti svrstane u energetske razrede prema godišnjoj potrošnji energije po m2 (od A+ do G).

ENERGETSKI RAZREDI:
A+ do 15 kWk/m2a pasivne kuće
A 15-25 kWh/m2a niskoenergetske kuće
B 25-50 kWh/m2a niskoenergetske kuće
C 50-100 kWh/m2a  
D 100-150 kWh/m2a  
E 150-200 kWh/m2a  
F 200-250 kWh/m2a  
G preko 250 kWh/m2a  

 

Za svaku EKO-SAN kuću radi se „Projekt racionalne uporabe energije“ sa „Iskaznicom potrebne topline za grijanje“.
Svaka novoizgrađena kuća, da bi dobila uporabnu dozvolu, tj. završno izvješće nadzornog inženjera, mora imati i Energetski certifikat gdje je prikazana stvarno ugrađena toplinska izolacija u objekt.

 

Prednost niskoenergetskih kuća u odnosu na klasičnu gradnju

Niskoenergetske su kuće  u odnosu na klasične:

a) jeftinije

  • Gradnja klasične kuće skuplja je za 30 do 40%. Iako su materijali poput opeke i betona relativno jeftini, ukupno vanjsko i unutarnje uređenje čini ovaj oblik gradnje znatno skupljim.

b) toplije

  • Zbog odlične toplinske izolacije godišnje uštede  grijanja ovakve kuće iznose minimalno 1000 €.  Naravno, zbog ubrzanog rasta cijena energenata ova ušteda će iz godine u godinu osjetno rasti i to je razlog zbog čega će ovakve kuće u budućnosti predstavljati temeljni oblik stambene gradnje

c) zdravije

  • Novi materijali koji se danas upotrebljavaju u gradnji niskoenergetskih montažnih kuća su suho impregnirano drvo, OSB drvene ploče, mineralna-kamena vuna, gips ploče itd. Ti materijali imaju neusporedivo manja štetna zračenja od materijala koji se upotrebljavaju kod klasične gradnje (opeka, beton, a posebno željezna armatura kojom je isprepletena cijela kuća i koja privlači negativna i vrlo štetna energetska zračenja).
    Pojam vlage kod niskoenergetskih montažnih objekata ne postoji, dok je kod klasičnih kuća zbog velikog pristusva betonskih, hladnih površina taj problem gotovo neizbježan.
    Kod klasično građenih kuća neravnomjerno zagrijavanje prostorija, hladni zidovi, a posebno hladni podovi mogu biti uzročnici zdravstvenim problemima (upale, prehlade). Kod niskoenergetskih montažnih kuća ovi problemi ne postoje. Mnoge svjetske analize pokazuju da je ljudima koji žive u niskoenergetskim montažnim kućama životni vijek duži za 5-10 godina

Naši projektanti u suradnji sa mr.sc.prof. Dinkom Bilićem i poduzećem Biorama projektiraju za vas niskoenergetske  objekte prema VASTU arhitekturi koja stambeni prostor tretira kao izvor snage, energije, zdravlja, blagostanja, ravnoteže i sreće (pogledajte više pod "Projektiranje". Danas se gotovo svi značajniji objekti u EU projektiraju uz pomoć Vastu ili  Feng shui arhitekture. Mnoge naše kuće izgrađene su na ovaj način. Naše niskoenergetske kuće pogodne su za sva podneblja i moguće ih je graditi bilo gdje na teritoriju Republike Hrvatske i Europe Unije.